LibGuides: Hoitotyö: Keskeiset verkkoaineistot

Terveysalan keskeisiä tietokantoja

E-aineistot ovat käytettävissä VAMKin verkossa ja etäkäytön kautta. Etäkäytössä käytä aineistoihin päästäksesi Finnassa tai tässä oppaassa olevia linkkejä. Kirjaudu HAKA-tunnuksellasi.

CINAHL Ultimate This link opens in a new window Full-text journals and other materials in nursing and allied health research.
- This link opens in a new window
Joanna Briggs Institute (JBI) EBP Database This link opens in a new window A collection of evidence-based resources and tools designed to assist in the clinical decision-making process and to support best practice.
Medic This link opens in a new window Viitetietokanta Suomessa julkaistusta terveystieteellisestä kirjallisuudesta. Kattaa kotimaiset terveystieteiden eri alojen julkaisut vuodesta 1978.
- This link opens in a new window
Medline (EBSCO) This link opens in a new window Contains citations and abstracts to worldwide biomedical literature since the 1950's.
- This link opens in a new window
Oppiportti This link opens in a new window Verkkokursseja, koulutusaineistoja ja oppikirjoja terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen kehittämiseksi. Oppiporttiin voi luoda henkilökohtaisen käyttäjätilin. Oppikirjoista käytettävissä ovat ilman lukkoa näkyvät nimekkeet.
- This link opens in a new window
PubMed This link opens in a new window PubMed is a service of the U.S. National Library of Medicine that includes over 16 million citations from MEDLINE and other life science journals for biomedical articles back to the 1950s. PubMed includes links to full text articles and other related resources.
Terveysportti This link opens in a new window Kattava kotimainen terveysalan verkkopalvelu, jonka kautta on käytettävissä mm. Lääkärin tietokannat, Hoitotyön tietokanta, Akuuttihoito- ja anestesia -tietokannat, Evidence-based Medicine Guidelines (EBMG, laaja englanninkielinen hoitosuosituskokoelma), Cochrane Library -tietokanta, Lääketietokanta, ICD-10 tautiluokitus, toimenpideluokitukset, Terveystieteiden sanakirja ym.

Esimerkki tiedonhausta CINAHL-tietokannassa

Esimerkki tiedonhausta PubMed-tietokannassa

E-kirjat

Seuraavista tietokannoista löydät sosiaali- ja terveysalan e-kirjoja:

Alma Talent Verkkokirjahylly This link opens in a new window
Ebook Central This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Ellibs This link opens in a new window
- This link opens in a new window

Tarkempia tietoja e-kirjapalveluista ja e-kirjoista löydät E-kirjat -oppaasta.

Kotimaisia terveysalan e-lehtiä

Duodecim - Lääketieteen aikakauskirja Lääketieteellinen julkaisusarja, jota julkaisee ja kustantaa Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.
Hoitotiede Tietoa hoitotieteestä ja sen tutkimustuloksista.
Tutkiva Hoitotyö Tutkiva Hoitotyö -lehti on käytännön hoitotyötä palveleva tiedelehti. Lehdessä julkaistaan monipuolisin menetelmin tehtyjä tieteellisiä vertaisarvioituja tutkimuksia.

Kansainvälisiä open access -lehtiä

BioMed Central
BioMed Central is an independent publishing house committed to providing immediate free access to peer-reviewed biomedical research.
Free Medical Journals
The Free Medical Journals Site is dedicated to the promotion of free access to medical journals.

Näyttöön perustuvan tiedon lähteitä

Näyttöön perustuva toiminta (NPT) on parhaan saatavilla olevan ajantasaisen tiedon harkittua käyttöä asiakkaan/potilaan hoidossa (ml. terveyden edistäminen) sekä hänen läheistensä huomioimisessa (STM 2009).

Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus
Suomen JBI yhteistyökeskus
Hoitosuositukset
Kansalliset näyttöön perustuvat hoitosuositukset (Hotus)

Joanna Briggs Institute (JBI) EBP Database This link opens in a new window A collection of evidence-based resources and tools designed to assist in the clinical decision-making process and to support best practice.

PEDro
Physiotherapy Evidence Database

Cochrane Library

Yhteistyöverkosto Cochrane Collaborationin tuottama Cochrane Library tarjoaa ajantasaista näyttöön perustuvaa tietoa sairauksien ennaltaehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen vaikuttavuudesta.

Käyttö Terveysportin kautta.

Terveysportti This link opens in a new window Kattava kotimainen terveysalan verkkopalvelu, jonka kautta on käytettävissä mm. Lääkärin tietokannat, Sairaanhoitajan tietokannat, Evidence-based Medicine Guidelines (EBM, laaja englanninkielinen hoitosuosituskokoelma), Cochrane Library -tietokanta, Lääkeopas, Pharmaca Fennica, ICD-10 tautiluokitus, toimenpideluokitukset, Terveystieteiden sanakirja, Lääkärilehden, Duodecim-lehden ja Kansanterveyslehden vuosikerrat v. 1992 alkaen, ym.

Sosiaali- ja terveysalan lehtiä verkossa

Diabetes Diabetesliiton julkaisema diabeteksen hoidon ja ehkäisyn aikakauslehti.
Epilepsialehti Epilepsialehti on jäsen- ja järjestölehti, jossa kuuluvat epilepsiaa sairastavien ja heidän läheistensä ääni, tutkittu tieto sekä ajankohtaiset uutiset epilepsian hoidosta, kuntoutumisesta ja sosiaaliturvasta.
Finnanest Suomen Anestesiologiyhdistys. Lehti julkaisee yleiskatsauksia, alkuperäistutkimuksia ja tapausselostuksia ja historiallisia katsauksia anestesiologian, tehohoidon, ensihoidon ja kivunhoidon alalta sekä myös muilta lääketieteen alueilta.
Hengitys Hengitys-lehden perussisältöä ovat hengityssairauksiin kuten keuhkoahtaumatautiin, uniapneaan ja astmaan liittyvät jutut.
Infektioidentorjunta -lehti Suomen infektioidentorjuntayhdistys ry:n tiedotuslehti
Labyrintti Mielenterveysomaisten asioihin erikoistunut lehti
Liikunta & Tiede Tietoa liikunnan eri osa-alueilta, liikunnan tutkimuksesta ja liikuntapolitiikasta, julkaisijana Liikuntatieteellinen Seura. Vuodesta 2008 lähtien julkaistut tutkimusartikkelit ovat vapaasti luettavissa.
Ravitsemuskatsaus Ravitsemuskatsaus on lehti ravitsemuksen, opetuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille
Reuma Reuma-lehdessä julkaistaan yleistajuista tietoa reumasairauksista ja muista tuki- ja liikunta-elinsairauksista. Lehdessä kerrotaan mm. tutkimuksesta ja hoitokäytännöistä sekä kuntoutuksesta, palveluista ja sosiaaliturvasta.
Sydän Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelu sydän.fi.
Syöpä-lehti Syöpätautien ehkäisystä, hoidosta ja tutkimuksesta ajankohtaista ja luotettavaa tietoa välittävä Syöpäjärjestöjen aikakauslehti
Tehy-lehti Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn lehti.

Sanomalehdet verkossa

ePressin sanomalehtiä: Vasabladet, Ilpo. Hesari

ePress - kotimaisia sanomalehtiä

Helsingin sanomat, Ilkka-Pohjalainen, Vasabladet ja HBL. Käytettävissä kirjastossa ja VAMKin verkossa. Huom. max. 3 yhtäaikaista käyttäjää, etäkäyttö ei sallittu.

Ota yhteyttä

infoservice(a)uwasa.fi

Kysy kirjastolta

Varaa tiedonhaun ohjausaika

Anna palautetta

Sanakirjat

MOT Kielipalvelu (MOT Dictionaries) This link opens in a new window MOT Kielipalvelu sisältää MOT Sanakirjat, joihin kuuluvat sekä yleiskielen sanastot, että erikoissanastot tekniikan ja kaupan, lain ja lääketieteen aloilta. Lisäksi palvelussa on käytettävissä MOT Kääntäjä sekä MOT Kielentarkistin.
- This link opens in a new window
MOT Kielentarkistin (MOT Proofing) This link opens in a new window Kieliopin ja oikeinkirjoituksen tarkistin englannin, ruotsin, suomen, saksan ja ranskan kieliä varten.
- This link opens in a new window

Kotimaisia tiedelehtiä verkossa

Journal.fi
Tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on tällä hetkellä noin 120 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.
Finnish Journal of eHealth and eWelfare Scientific journal established by the Finnish Social and Health Informatics Association (FinnSHIA) and the Finnish Society of Telemedicine and eHealth (FSTeH).
Finnish Journal of Social Research Finnish Journal of Social Research is an annually published peer-reviewed journal focusing on research articles on, and relevant to, Finnish society.
Gerontologia Monitieteellinen vanhenemista ja elämänkulkua erilaisista näkökulmista käsittelevä lehti. Tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia sekä muita kirjoituksia gerontologian kaikilta osa-alueilta.
Janus Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen tieteellinen aikakauslehti
Kuntoutus Kuntoutusalan tieteellis-ammatillinen aikakauslehti
Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti Kotimainen tiedejulkaisu, jossa käsitellään terveyteen, sairauteen ja hyvinvointiin liittyviä aiheita yhteiskunnallisesta näkökulmasta.
Sosiaalipedagoginen aikakauskirja Sosiaalipedagogisessa aikakauskirjassa julkaistaan sosiaalipedagogiikan teoriaa ja tutkimusta käsitteleviä vertaisarvioituja artikkeleita ja vertaisarvioimattomia katsauksia, sosiaalipedagogisia käytäntöjä käsitteleviä käytäntökuvauksia, sosiaalipedagogisesti kiinnostavia kirja-arviointeja sekä puheenvuoroja suomen, ruotsin ja englannin kielillä.