Skip to Main Content
LibGuides

Julkaisijan opas VAMK

Opas sisältää tietoa julkaisukanavista, avoimesta julkaisemisesta sekä VAMKin julkaisutoiminnasta

Rinnakkaistallentaminen

Rinnakkaistallentamisella (Green Open Access) tarkoitetaan tutkimusartikkelin ns. final draftin tallentamista kustantajan luvalla organisaation omaan julkaisuarkistoon. Final draft on vertaisarvioitu ja arvioijien kommenttien perusteella muokattu tekijän viimeinen versio artikkelista ennen julkaisemista.

Noin 80% kustantajista sallii julkaisun rinnakkaistallentamisen  organisaation omaan julkaisuarkistoon.

Rinnakkaistallentaminen parantaa tutkimusjulkaisujen näkyvyyttä sekä viittausten määrää.

Rinnakkaistallentaminen VAMKissa

Julkaisut rinnakkaistallennetaan Justus-palvelun kautta, josta ne siirtyvät Theseus-julkaisuarkistoon.

VAMKissa rinnakkaistallentaminen koskee tieteellisissä aikakauslehdissä, ammattilehdissä, sarjajulkaisuissa ja konferenssijulkaisuissa tai muissa kokoomateoksissa julkaistuja artikkeleita (julkaisutyypit A-D).
Energiaa –verkkolehden artikkeleita ei rinnakkaistallenneta. Rinnakkaistallennukseen on aina oltava lupa niin kustantajalta kuin muilta kirjoittajiltakin.

Toimi näin:

  • Pyydä rinnakkaistallennuslupa julkaisun muilta mahdollisilta kirjoittajilta. Suullinen lupa riittää. Artikkelin rinnakkaistallentaminen ei vaikuta tekijänoikeuksiin, jotka pysyvät kirjoittajilla.
  • Varmista oikeudet kuvien, karttojen, yms. tekijänoikeudellisen aineiston verkkotallentamiseen.
  • Tallenna Justukseen julkaisun tiedot ja liitä lomakkeelle artikkelin viimeisin versio (final draft) pdf -muodossa. Final draft on viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin läpikäynyt korjattu versio, jossa kustantajan lopullinen taittotyö ei vielä näy. Final draft-versiosta käytetään myös nimityksiä Post-print tai Accepted Author Manuscript (AAM).
  • Tritonian tietoasiantuntija selvittää julkaisun rinnakkaistallennusoikeudet- ja ehdot ja tallentaa sallitun version Theseukseen. 

Rehtorin päätös rinnakkaistallentamisesta 17.9.2020

Kustantajien linjauksia

Sherpa/Romeo

SHERPA/RoMEO sisältää kustantajien linjauksia lehtiartikkeleiden rinnakkaistallennuksen ehdoista. Hakuja voi tehdä lehden tai kustantajan nimellä tai lehden ISSN-numerolla. Palvelu sisältää pääasiassa ulkomaisten kustantajien ja lehtien tietoja.

Suomalaisten kustantajien rinnakkaistallennusperiaatteet on koottu sivulle Kotimaisten tiedekustantajien rinnakkaistallennuskäytännöt

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande