Skip to Main Content
LibGuides

Opinnäytetyöntekijän ohjeet VAMK

Aiheen ideointi, valinta ja hyväksyntä

Opinnäytetyöprosessi alkaa aiheen valitsemisella. Aihevaihtoehdoista kannattaa keskustella jo opintojen aikana, keskustele opinnäytetöitä ohjaavien opettajien ja mahdollisen työelämän edustajan kanssa. Tavoitteena on, että ammattikorkeakoulussa tehtävät opinnäytetyöt ovat työelämälle hankkeistettuja ja näin työelämän todellisia tarpeita palvelevia. Hankkeistetulla työllä tarkoitetaan sitä, että vähintään yksi seuraavista ehdoista täyttyy:

  • toimeksiantajan kanssa tehdään sopimus
  • toimeksiantajan puolesta on nimetty toimeksiantajan ohjaaja
  • opinnäytetyöstä maksetaan palkkio. 

Aihevalinnassa huomioidaan aiheen hyödyllisyys työelämälle, mahdollinen uutuusarvo sekä oma mielenkiintosi ja motivaatiosi aiheeseen. Erityisesti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyössä on olennaista, että se perustuu työelämän (ensisijaisesti oman työpaikan) todelliseen kehittämistoimeksiantoon.

Kun olet päättänyt opinnäytetyösi aiheen, käynyt keskustelun toimeksiantajan ja/tai mahdollisen ohjaajan kanssa sekä saanut alustavan hyväksynnän, vie aihe-ehdotus Wihiin. Huom. tässä vaiheessa on koulutusalakohtaisia eroja, joten seuraa saamiasi ohjeita. 

Opinnäytetyön toimeksiantosopimus tai tutkimusluvan hakeminen

Prosessin alkuvaiheessa voit tehdä sopimuksen toimeksiantajan kanssa. Toimeksiantajalla voi olla oma sopimuskäytäntö tai voit käyttää Vaasan ammattikorkeakoulun toimeksiantosopimuspohjaa, jonka löydät aloitussivun liitteistä.

Etenkin sosiaali- ja terveysalan opinnäytetöihin haetaan tutkimuslupaa organisaation käytäntöjen mukaisesti. Tutkimuslupahakemuksen liitteeksi tulee mm. valmis tutkimussuunnitelma. Kun haet tutkimuslupaa, sinun ei tarvitse tehdä erillistä toimeksiantosopimusta. Tarkista kuitenkin, että toimeksiantosopimuksen eri osa-alueet on huomioitu tutkimussuunnitelmassa, esimerkiksi liittyen työn julkisuuteen, oikeuksiin, vastuuseen ja salassapitoon.

Toimeksiantosopimus  – ohje:

Täytä tiedot lomakkeeseen. Lähetä täytetty sopimuslomake sekä toimeksiantajan edustajan sähköpostiosoite sähköpostitse word-muodossa assistentti Lena Svartsjölle, lena.svartsjo@vamk.fi. Svartsjö välittää sopimuksen allekirjoitettavaksi sähköisesti toimeksiantajalle, yksikön johtajalle sekä opiskelijalle. Tallenna sopimus Wihiin tiedoksi ohjaajalle.

 

Hyvän opinnäytetyön aiheelle on tunnusomaista:

•    merkityksellisyys omaan koulutusalaan ja ammatilliseen kehitykseen

•    merkityksellisyys työelämälle, hyödyt käytännön toiminnalle ja alan kehittämiselle

•    selkeä kehittämis- tai tutkimustehtävän mahdollisuus

•    olemassa olevan tietoperustan ja aiempien alan tutkimusten hyödyntämismahdollisuus – sopiva vaativuus ja rajaus opiskelijan valmiuksille ja resursseille (aika, raha, voimavarat, tietämys)

•    henkilökohtainen kiinnostus

•    ajankohtaisuus ja uutuusarvo

•    yhteys omiin harjoittelu- ja työelämäkokemuksiin.

 

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande