Skip to Main Content
LibGuides

Kirjoitusohjeet

Vaasan ammattikorkeakoulun kirjoitusohjeet, tiedoston saavutettavuus ja lähteiden merkitseminen

Yleistä tekoälyn käytöstä

Opettaja voi kieltää tekoälyn käytön kurssilla, tehtävässä tai tentissä. Kullakin korkeakoululla on omat linjaukset, jotka saattavat poiketa näistä ohjeista.

Käyttäessäsi tekoälyä, huomioi seuraavat asiat:

  • Vastuu: Tekijä on aina vastuussa omasta teoksestaan.
  • Tieto: Tekoälyjärjestelmät ovat vain ohjelmia ja niillä on rajoituksia, tekoälyllä ole sisällöllistä osaamista tai ymmärrystä. Ole tietoinen näistä rajoituksista, jotta osaat arvioida tekoälyn käytön sopivuutta eri tilanteissa.
  • Eettiset periaatteet: Noudata yleisiä eettisiä periaatteita, kuten oikeudenmukaisuutta, tasapuolisuutta ja kunnioitusta muita opiskelijoita ja opettajia kohtaan.

Arene suosittelee ammattikorkeakoulujen opiskelijoita hyödyntämään tekoälyä, jotta he kehittävät omia työelämävalmiuksiaan.

  • Ota haltuun: Hyödynnä tekoälyä taitavasti apulaisena ja tukena oppimisessaan
  • Anna palautetta: Keskustele ja anna palautetta tekoälyn käytön onnistumisesta opettajalle.
  • Osallistu keskusteluun ja jaa tietoa: Olet osa ammattikorkeakoulun yhteisöä, keskustele tekoälyn eettisestä käytöstä ja osallistu koulun yhteisöjen ja organisaatioiden aloitteisiin tekoälyn vastuullisen käytön edistämiseksi.
  • Raportoi: nopeasti virheistä ja epäkohdista liittyen tekoälynkäyttöön opetuksessa.

Syöte

Tekoälyn syötteenä ei saa käyttää henkilökohtaista tai salassapidettävää aineistoa. Tekoäly hyödyntää syötteitä oppimisessa, joten kaikkea sille antamaasi tekstiä käytetään tähän tarkoitukseen ja se saattaa siten päätyä ulkopuolisten käyttöön.

Myöskään lisensoituja aineistoja, esim. tieteellisiä artikkeleita, ei saa syöttää mihinkään kielimalleihin tai muihinkaan tekoälytyökaluihin. Artikkelin CC-lisenssit eivät kumoa tätä sääntöä.

Tulos

Onko ChatGPT:n käyttö turvallista tehtävässäsi? Tekijänä Aleksandr Tiulkanov. Vuokaavio, kuvaus tekstinä alla.

Onko tuloksen oikeellisuudella väliä? Jos vastaus on ei, voit käyttää tekoälyä huoletta.

Jos vastaus on kieltävä, mieti, onko sinulla asiantuntemusta tuloksen tarkistamiseen. Mikäli sinulla ei ole riittävää osaamista, et voi käyttää tekoälyä.

Jos vastaus on kyllä, mieti seuraavaksi, oletko valmis ottamaan täyden moraalisen ja laillisen vastuun tuloksesta. Jos et, älä käytä tekoälyä, mutta jos vastaus on myöntävä, voit käyttää tekoälyä, kunhan tarkistat jokaisen syötetyn sanan ja lauseen tarkkuuden ja käytät tervettä järkeä.

Tekoäly

Voit käyttää erilaisia tekoälyyn pohjautuvia palveluita ideoimiseen, tietoperustan rakentamiseen ja tiedonhakuun, mutta on tärkeää muistaa, että tekoälyä ei voida käyttää korvaamaan varsinaista kehittämistyötä työelämässä. Opinnäytetyö on kehittämistyö, jossa teoria ja käytäntö yhdistyvät. Sinä opiskelijana laadit opinnäytetyöraportin ja olet vastuussa kirjoittamastasi tekstistä sekä sen lähteistä. 

Kun käytät tekoälypohjaista sovellusta osana opinnäytetyötäsi, on tärkeää pitää mielessä seuraavat periaatteet:

  • Argumentoi esittämäsi väitteet viitaten lähteisiin.
  • Käytä ensisijaisia lähteitä, jos mahdollista, ottaen huomioon lähdekritiikki.
  • Tekoälypohjaisten sovellusten tuottamat sisällöt saattavat sisältää merkittäviä asiavirheitä, joten suhtaudu niihin yhtä kriittisesti kuin mihin tahansa muuhun lähteeseen. Ne eivät siis sovellu faktojen hakuun, mutta voivat tarjota hyviä ajatuksia jatkotyöstämiseen. 
  • Tekoälypohjaisia sovelluksia ei yllä olevasta syystä myöskään pääsääntöisesti merkitä lähdeviitteeksi, sillä ne ovat ideoinnin ja kirjoittamisen työkaluja eivät faktapohjaisia tiedonlähteitä.
  • Jos kuitenkin on tarpeen viitata tekoälyn tuottamaan tekstiin, koska se on työsi kannalta olennaista ja haluat esimerkiksi korostaa tekoälyn tuottamaa tekstiä, viittausohje löytyy täältä.

Termejä

Tekoäly; Keinoäly; Artificial intelligence; AI

Tekoäly tarkoittaa ohjelmistoa joka imitoi ihmisen tapaa oppia ja tehdä päätöksiä. Toimivat ihmisen rakentamien algoritmien pohjalta, mutta ne voidaan myös opettaa oppimaan uutta ja kehittämään suorituskykyään itsenäisesti.

AI-malli; AI model

AI-malli eli tekoälymalli on koneoppimiseen tai algoritmeihin pohjautuva järjestelmä. AI-malli on ohjelmisto jota käytetään tekoälyjärjestelmän rakennuspalikkoina.

Algoritmi; Algorithm

Tarkoittaa yksinkertaisesti listaa ohjeista, jotka kertovat miten tehtävä tai prosessi suoritetaan. Esimerkiksi ruokaresepti on algoritmi joka antaa ohjeet ruokalajin valmistamiseen.

Data; Big Data

Tarkoitetaan suuria määriä dataa, joka on liian monimutkaista ja runsasta käsiteltäväksi ja analysoitavaksi perinteisin datatekniikoin.

Koneoppiminen; Macine learning

Tarkoitetaan sellaista tekoälyn muotoa, jossa kone oppii enemmän tai vähemmän itsenäisesti uusia asioita datan perusteella.

Koulutusdata, opetusdata; Training data

Koneoppimisessa käytettävä data, joka voi olla joko käsiteltyä tai käsittelemätöntä.

Syvä oppiminen; Deep learning

Yksi tekoälyn koneoppimismenetelmä, jossa hyödynnetään useista eri tasoista koostuvia neuroverkkoja. Syväoppimisessa tekoäly oppii paitsi tunnistamaan asioita myös tulkitsemaan kontekstia mahdollisesti täydentää puuttuvia tietoja.

Neuroverkko; Neural network

Neuroverkot ovat laskennallisia malleja, jotka pyrkivät matkimaan ihmisaivojen hermoverkkojen toimintaa. Näillä voi kehittää tekoälyä ja koneoppimista.

NLP; Luonnollisen kielen käsittely; Natural language processing

NLP tarkoittaa koneen kykyä suorittaa luonnollisen kielen mukaisia tehtäviä. Kone saadaan ymmärtämään sille kirjoitettua tekstiä tai puhuttua kieltä. Esimerkiksi chatbottit, Siri, Google assistant, GPT-3 tai Theseuksessa ja Osuvassa asiasanoitusta hoitava Annif.

Saavutettavuusseloste Tillgänglighetsutlåtande